Legenda saunei

Cuvântul sauna este probabil sigurul cuvânt finlandez care s-a răspândit în întreaga lume. Tot ceea ce se leagă de sauna și procedura de îmbăiere sauna este foarte strâns legat de cultura finlandeza. Finlandezii au nevoie mereu de aceasta oaza de liniște și purificare care este sauna : în zilele săptămânii, în sărbători, la sfârșit de săptămâna, singur sau cu prietenii, la fericire sau tristețe. 

Purificarea organismului și a sufletului necesită nu numai o saună perfectă ca și funcționare dar și un spațiu și ambient adecvat acestui ritual. În afara de o saună corect construită, foarte puține alte lucruri mai sunt în lume care oferă o satisfacție totală unui finlandez aflat în afara țării, la călătorie. 

IBEK SAUNE își propune să construiască saune de calitate cu un spirit cât mai apropiat de saunele tradiționale, adevărate, dorite, cunoscute și apreciate de finlandezi. Este îmbucurător ca în ultimele 300 de ani practicarea saunei s-a răspândit în Europa și în toate colțurile lumii, mai mult de o sută de milioane de oameni practică astăzi ședința de îmbăiere sauna pe glob , iar numărul amatorilor de sauna este zilnic în continuă creștere. Saunele moderne ale zilelor noastre sunt adevărate temple pentru întreținerea sănătății. reprezintă și oferă un lux accesibil pentru petrecerea relaxantă a timpul liber. Cu o experiență din 1994 pe piața saunelor personalizate, noi, echipa de la IBEK Saune știm ca pentru realizarea unei cabine de sauna este loc și în cea mai mică locuință! Din moment ce ne-ați pus în mișcare imaginația, putem realiza sauna Dumneavoastră privată personalizată. 

Legenda saunei finlandeze:

Cuvântul „saună”

Saunaeste unul dintre cele mai vechi cuvinte ale limbii finlandeze. Derivat din „savu”- adică fum - are înțelesul de văgăună, construcție din lemn adâncită pe jumătate în pământ. Scriptele vechi spun că locuințele ascunse sub pământ ale oamenilor care munceau pe câmp se puteau depista numai după fumul care se ridica. Locuința se numea „savu”- adică fum - din care mai târziu a luat naștere cuvântul „saună”. 

La începuturile secolului XX, cuvântul „saună” a fost tradus greșit în câteva limbi, fiind menționat -greșit- sub denumirea de baie de aburi, fapt derutant care generează neînțelegeri chiar și în zilele noastre. 

Sauna satisface de mii de ani nevoia oamenilor pentru căldură, purificare și relaxare., aceasta tradiție izvorăște din antichitate: se bazează pe cultura timpurie a băilor grecești și romane – iar modelul cel mai de bază este sauna uscata, tradițională, simplu: sauna finlandeză. Alături de aceasta mai exista și alte variante mai puțin cunoscute. 

Sauna finlandeză este cea mai veche forma a saunei constă dintr-o casă pe ponton, construită mai ales pe malul unui lac sau al unui râu. Pentru răcirea corpului este construită o punte mică, care duce direct în apa rece. În interiorul casei din lemn se află soba de saună, prevăzută cu o cantitate uriașa de pietre . Păstrând tradiția veche, sauna de exterior este încălzită adeseori și în zilele noastre cu lemne. În majoritatea saunelor contemporane de uz comercial și privat deja lucrează încălzitoare de sauna electrice. 

În momentul când sauna este pregătită și aerul uscat a urcat la o temperatura de 80-100° C, se poate începe practicarea saunei potrivit tradiției finlandeze.  

Efectele benefice ale ședinței de sauna:

  • detoxifiere și purificare
  • odihnă și regenerare
  • crearea echilibrului între trup și suflet
  • rezistență şi un fizic de excepție
  • echilibrează gestionarea termică a trupului
  • accelerator ale forțelor de auto vindecare ale organismului
  • efect de întinerire naturală pentru ten şi ţinută
  • întăritor al sistemului imunitar
  • reîncărcare cu energie şi inducerea sentimentului de fericire prin bună gestionare a hormonilor
© Toate drepturile rezervate 2016 Ibek Srl.