Potrivit unei zicale finlandeze, „femeia este cea mai frumoasă în momentul când pleacă de la saună”. Având ca efect curăţarea profundă şi revitalizarea pielii sauna poate rivaliza cu centrele de înfrumuseţare. Ea oferă mai mult decât atât, deoarece frumuseţea adevărată şi aspectul tineresc pornesc din interior. În urma practicării saunei se eliberează hormoni de fericire, după eliminarea substanţelor reziduale pielea străluceşte din nou, ridurile tenului şi cele de expresie se atenuează, obţinându-se o stare generală de bine.
Efect de întinerire
Urmele vizibile lăsate de trecerea anilor nu pot fi eliminate cu tratamente hormonale, seruri, diverse super-creme şi loţiuni pentru corp. În schimb, putem stimula funcţiile native de antiîmbătrânire deţinute de organismul nostru. Sauna ne este de folos şi prin faptul că ajută la reînnoirea celulelor şi la fortificarea sistemului imunitar. Pe lângă acestea, practicarea ei reglează metabolismul pielii.
Fibre elastice de colagen
Produsele reziduale şi acidul uric sunt substanţele reziduale ale metabolismului. Nu numai că se depun pe vasele sangvine, dar ele participă la îmbătrânirea timpurie a pielii. Sauna ajută celulele epiteliale la eliminarea substanţelor reziduale şi nocive. În urma acestora, fibrele de colagen compuse din lanţuri de aminoacizi păstrează aspectul gelatinos şi pielea nu se strânge sau întăreşte.
Pielea rămâne mult timp tânără şi elastică
Formarea celulelor epiteliale
Cu toate că nu putem năpârli asemeni şerpilor, prin practicarea regulată a saunei contribuim la înnoirea considerabilă a pielii. În urma temperaturii cutanate crescute cu 10° C se intensifică circulaţia sangvină cutanată, iar metabolismul său creşte de două-trei ori! Acest lucru este benefic pentru formarea celulelor epiteliale: prin transpirare se dilată epiderma şi se exfoliază celulele moarte. Acum este calea liberă pentru o formare mai intensă de celule, în stratul de germeni situat mai adânc – începe să se formeze o piele nouă.
Protecţia celulelor
În cazul în care radicalii liberi fac ravagii, aceştia pot provoca leziunea, chiar moartea celulelor. Pielea devine flască şi pământie. Radicalii liberi sunt „lideri” în distrugerea frumuseţii. Pentru revigorarea pielii, în etapa de răcorire vom turna apă rece ca gheaţa pe corpul încins. Acest lucru va ajuta la producerea interferonilor în sânge. Interferonii sunt vânătorii naturali ai radicalilor liberi
Efect antiseptic
Temperatura ridicată, asemeni celei din saună, are efect dezinfectant. Germenii nocivi se distrug şi se intensifică activitatea celulelor killer. Aceste celule distrug agenţii patogeni aflaţi în piele. Sauna previne reacţiile alergice cutanate.
Program instant pentru ten
În timpul practicării saunei, câştigătoarea concursului de frumuseţe este pielea! Cu o suprafaţă de 1,5-2 m2, este cel mai mare organ al nostru. Înarmată cu receptori de cald şi rece, glande sudoripare şi pori, pielea este capabilă să reacţioneze la schimbările climatice.
Stimularea funcţiilor cutanate „adormite”
Pielea leneşă îmbătrâneşte mai repede, în schimb pielea rezistentă nu.
Fortificarea numeroaselor arteriole şi venule garantează alimentarea adecvată cu substanţe nutritive şi oxigen până în zona stratului epitelial. Obţinem rezultate deosebite în ceea ce priveşte funcţionarea glandei sebacee, şi prin aceasta şi în metabolismul cutanat. Sauna este benefică atât pentru persoanele cu tenul uscat cât şi pentru cele cu tenul mai gras.
Tenul gras
Tenul gras se caracterizează prin sebum în exces, transpirare mai puternică şi exfoliere intensă. În saună, sebumul se lichefiază sub influenţa căldurii şi împreună cu celulele epiteliale moarte, bacterii şi impurităţi, se elimină prin pori. Ca urmare pielea se purifică, începând din interior spre exterior, până în adâncul porilor. În cazul persoanelor cu acnee, sebumul în exces – care este împiedicat de celulele sebacee întărite în canalele glandei – se înmoaie sub influenţa căldurii şi se elimină mai uşor.
Tenul uscat
Impresia că tenul se usucă şi mai mult la căldură mare este greşit. Sauna este destinată tocmai tenului uscat! În urma stimulilor variabili, vasele alimentate din belşug cu sânge constituie adevărate suplimente de hidratare. Apa se difuzează până la stratul cornos şi în ţesuturile situate în profunzime, deci pielea noastră se umidifică mai bine din interior spre exterior. Eventualele mâncărimi se ameliorează, chiar dispar de tot. Persoanele predispuse la uscarea pielii vor aplica o cremă hidratantă după saună.
Ziua de wellness în saună
Am dori să ieşim un pic din activităţile zilnice obişnuite, să uităm de toate micile necazuri? În cazul acesta, să ne acordăm o zi de wellness! Să facem totul pentru a ne simţi excepţional. Paginile următoare ne vor dezvălui cum putem schimba simpla practicare a saunei într-o experienţă personală. Acest program conţine totul, începând cu startul zilei în mod plăcut, prin sugestii motivate, până la reţete gustoase, care ard grăsimile. Urmează sfaturile pentru frumuseţe cu ajutorul forţei naturii – ce avem de făcut înainte, în timpul şi după saună. Nu a fost uitată nici relaxarea.
Pregătirile
Pentru că orice eveniment reuşit trebuie planificat cu grijă, nu vom acţiona la întâmplare. Urmează lista de verificare, pentru ca ziua noastră de wellness să fie într-adevăr o experienţă de neuitat.
Planificarea adecvată stă la baza oricărei acţiuni
Rezolvarea problemelor urgente
Problemele nerezolvate ne consumă energia şi pe zi ce trece devin tot mai apăsătoare. Să încercăm să ne eliberăm de povara lor, pentru ca ziua de wellness să fie cât mai relaxantă.
Aprovizionarea
Pentru o zi de wellness perfectă urmează să procurăm tot ceea ce avem nevoie ori ne lipseşte
Efectuarea curăţeniei în locuinţă
Locuinţa noastră este locul unde ne regăsim liniştea, forţa şi siguranţa. Vom lăsa casa curată şi bine aerisită înainte de plecare.
Deconectarea telefonului
Urmează să ne „ascundem” de lume pentru o zi întreagă. Să ne imaginăm că suntem pe un câmp scăldat în razele soarelui, lângă un lac: nu există fax, telefon, calculator, nu e nimeni care să ne ceară ceva. Să ne bucurăm de ce avem: libertate şi calm!
Gândirea pozitivă
Trebuie să îndepărtăm obligatoriu gândirea negativă, frica şi grijile. Să ne concentrăm doar la lucrurile care ştim că ne fac bine!
Cu o seară înainte de ziua liberă
Vom renunţă la alcool şi la activităţile stresante. Vom merge la culcare mai repede şi ne vom asigura că nimic, incluzând şi propria persoană, nu stă în calea zilei de wellness. Nu trebuie să cedăm tentaţiei de a rămâne în pat toată ziua. Să ne înarmăm cu sugestii motivante! Pentru aceasta, înainte de a adormi este perioada cea mai potrivită, deoarece atunci subconştientul este cel mai receptiv.
„Delicatesă” mentală
Este ziua noastră. Merităm această zi, avem dreptul să ne simţim bine. La ce anume ne aşteptăm de la ziua de wellness? Relaxare, revigorare, calm sau aspect exterior luminos? Să ne imaginăm situaţiile potrivite. Simţim cum liniştea şi căldura plăcută ne învăluie trupul şi spiritul. Să ne imaginăm susurul unui izvor sau să ascultăm o muzică suavă, lentă. Parcugem toate aspectele plăcute ale zilei de odihnă.
Să ne imaginăm că plecăm spre saună bucuroşi şi plini de viaţă.
Să ne imaginăm cum ne învăluie căldura asemeni unei lumini strălucitoare şi plăcute.
Tenul nostru este fin, ferm şi elastic.
Să ne închipuim că oglinda ne arată un chip întinerit şi frumos.
Sloganul “Înconjuraţi de lucruri plăcute, învăluiţi de lumină caldă, aşteptăm ziua de mâine”.
Pe locuri, fiţi gata, start!
Foarte hotărâţi, facem un duş cu apă caldă, îmbrăcăm hainele de casă moi şi parfumate şi simţim deja că aceasta este o zi deosebită. Contribuie la atmosfera specială şi masa pregătită pentru micul dejun, cu buchetul de flori aşezat în mijloc, alături de lumânări parfumate care emană miresme de iasomie sau lămâie.
Sfat Util!
Duş cu apă de mare, acasă
Capul de duş cu pastile de mare (se găsesc în parfumeriile bine aprovizionate) stropeşte cu delicateţe. Alintă trupul cu oligoelemente şi emană în atmosferă particule de oxigen umplute cu energie. Dacă închidem ochii, stând sub jetul de apă, avem impresia că suntem la mare.
Dimineaţa: Mic dejun – de răsărit
1 praz, 2 linguri de brânză condimentată, 4 picături de lămâie, sare, piper, 5 fire de ceapă verde, o roşie mică, 2 felii de pâine din făină de alac, 2 bucăţi file de somon
- Tăiem capătulprazului, îl mărunţim şi îl amestecăm cu brânza condimentată. Adăugăm puţină sare, piper şi zeamă de lămâie.
- Ceapa verde o tăiem rondele, iar roşia în patru.
- O felie de pâine din făină de alac o ungem cu brânza condimentată şi o ornăm cu ceapă verde şi roşii, Iar pe cealaltă felie punem file de somon.
Atenţie!
Cine ar fi crezut?
Dacă în timp ce facem sport depunem un efort prea mare, corpul nu arde grăsimile, se eliberează doar hidraţi de carbon. Antrenamentul moderat este cel optim, constând în alergare uşoară, plimbare sau mers pe patine cu rotile. Pulsul trebuie să fie de cel mult 130 bătăi pe minut.
Dimineaţă revigorantă pentru cei care s-au trezit fără chef
Simţim oboseala în oase? Să ne luăm pantofii de sport şi afară, în aer liber! La început este cumplit, dar mişcarea este elixirul vieţii. Ne oferă vitalitate, sănătate şi mulţumire de sine. Corpul scapă de perniţele de grăsime inutile şi eliberează endorfină (compuşi anelgezici ai corpului). Se accelerează circulaţia sangvină şi trece oboseala.
Băutură exotică energizantă
2/3 suc natural de noni, 1/6 zeamă de struguri, 1/6 sirop de soc, 3 picături de lămâie, 1 felie de limetă
- Introducem toate ingredientele într-un mixer şi le amestecăm bine.
- Servim băutura într-un pahar de coktail şi ornăm cu felia de limetă.
Hrană intermediară: Vaporul Paradisului
Ananas umplut cu fructe, brânză şi nuci
1 ananas mic, 1 kiwi, o banană mică, 6 picături de lămâie, 2 linguri de nuci măcinate, 3 linguri de brânză degresată, puţină miere
- Tăiem ananasul în lungime şi scobim mijlocul.
- Tăiem pulpa ananasului, kiwi şi banana în cubuleţe, stropim cu zeama de lămâie şi umplem ananasul scobit.
- Amestecăm brânza cu nucile măcinate şi îndulcim cu miere după gust. 4. Ungem ananasul cu amestecul de brânză şi îl servim rece.
Prânzul Magia mării
Felie de somon în sos de vin alb cu hribi prăjiţi
5 hribi, ½ ceapă, 2 bucăţi pătrunjel, un căţel de usturoi, ulei de măsline, o lămâie, sare, piper, o felie de somon (125 g), 1/8 l vin alb, muştar iute mediu, legume granulate, o linguriţă de unt.
- Hribii se şterg de impurităţi cu pensula şi li se scurtează coada, ceapa se taie în patru, iar pătrunjelul în bucăţi mari.
- Ceapa, hribii şi căţelul de usturoi (nedecojit) se prăjesc în ulei până devin maronii. La sfârşit se condimentează cu zeamă de lămâie, sare, piper şi pătrunjel.
- Se stropeşte felia de somon cu lămâie şi se lasă să stea 10 minute. Se prăjeşte un pic în ulei de măsline şi din când în când se mai stropeşte cu ulei de măsline încins.
- Se adăugă vinul alb, se condimentează cu muştar, sare şi zeamă de legume. Se adaugă untul câte puţin, până se îngroaşă sosul…
Somonul este bogat în acizi graşi omega-3
Îngrijirea frumuseţii în timpul saunei
Sauna are un adevărat efect de elixir al tinereţii, noi putând să intensificăm rolul pozitiv al saunei asupra tenului şi frumuseţii. Îngrijirea tenului şi a corpului reprezintă o experienţă de înfrumuseţare în ziua de wellness.
Ceva extraordinar pentru ziua de wellness
- Îngrijirea corpului: perie de corp cu curea sau cu mâner pentru masaj uscat (exfoliere naturală), uleiuri volatile pentru corp sau produse cosmetice marine
- Îngrijirea feţei: exfoliere, măşti hrănitoare, apă de faţă, creme sau uleiuri de faţă
- Îngrijirea părului: şampon delicat şi măşti hrănitoare
- Se recomandă: banderolă pentru păr, 3 prosoape, halat, CD-player cu CD-uri (pentru odihnă)
Înainte de prima saună: exfolierea corpului
Am mai vorbit despre faptul că nu numai pielea şarpelui se poate regenera, ci şi a omului. Pentru a scăpa de celulele moarte şi pentru a ajuta la regenerarea celulelor trebuie să efectuăm de cel puţin două ori pe săptămână o exfoliere.
Pentru practicarea saunei este ideală exfolierea: întinde ţesuturile conjunctive, stimulează circulaţia sangvină şi metabolismul cutanat. Porii se deschid şi substanţele nocive se elimină mai bine în saună.
„Radieră” marină sărată pentru piele
Specialitatea sa constă în faptul că hrăneşte corpul cu substanţe minerale. Întăreşte structura cutanată, deoarece sarea sustrage apa din ţesutul conjunctiv, care se găseşte pe suprafaţa epidermei sub formă de umiditate. Rezultatul: pielea devine întinsă şi elastică. Putem prepara o cremă din 4 linguri de sare de mare cu 5-6 linguri de ulei de corp. O aplicăm pe corp şi o lăsăm 2-3 minute să acţioneze. La urmă îndepărtăm sarea cu apă călduţă.
După o exfoliere cu sare de mare, transpirăm mai intens
Peeling oriental cu rhassoul
Rhassoul este o argilă care provine din munţii Atlas din Maroc (vezi pagina 19). Dar putem utiliza şi nămol terapeutic pentru tratament extern (se găseşte în farmacii). Nămolul are efect antiinflamator şi detoxificator. Distruge praful, substanţele reziduale şi sebumul în plus, fără a degresa pielea şi fără să atace stratul de acid protector. Nămolul terapeutic este foarte benefic pentru tenul gras. Pentru tratamentul extern este potrivit nămolul cu particule medii. Amestecăm 6 linguri de nămol cu 10 linguri de apă. Aplicăm amestecul pe corp, masând uşor. Îl lăsăm un pic să se usuce, apoi clătim cu apă caldă.
Peelingul de mătase din India
Exfolierea cu mănuşi de mătase este recomandată pentru cei cu pielea sensibilă. Este un element stabil al ayurvedei, studiul indian al igienei. Înainte de duş masăm pielea uscată, întotdeauna spre inimă. Începem cu piciorul stâng, cu mişcări uşoare: întâi pe partea interioară, apoi pe exterior. Efectuăm acelaşi lucru pe piciorul drept, după care urmează abdomenul, fesele şi spatele. Masăm cu mişcări circulare abdomenul, fesele şi articulaţiile. Apoi gâtul, umărul, decolteul şi sânii. La sfârşit masăm braţele: întâi braţul drept de la degete până la umeri, apoi braţul stâng la fel.
În saună: tratament uleios pentru păr
Căldura accelerează alimentarea sangvină a scalpului. Substanţele hrănitoare pătrund în rădăcina părului şi reacţionează cu eficienţă completă. Cel mai bun moment pentru masca de păr este ultima rundă de saună.
Amestecăm 3-5 linguri de ulei din germeni de grâu, de măsline sau de rădăcină de brusture cu zeama unei lămâi netratate.
Aplicăm şi masăm energic uleiul pe scalp şi pe păr.
Legăm un turban peste păr, dintr-un prosop subţire.
Lăsăm tratamentul să acţioneze în saună.
Apoi spălăm părul cu un şampon protector.
După ultima rundă de saună: îngrijire completă pentru păr
Deoarece sauna înmoaie epiderma, substanţele hrănitoare pătrund foarte adânc în celulele epiteliale. Pentru că pielea se hrăneşte şi din exterior, nu numai din interior, este ideal să utilizăm cosmetice naturale, fără substanţe chimice.
Hidratează în mod natural, oferă substanţe hrănitoare importante şi sunt atât de fine încât pătrund complet în piele şi întineresc celulele.
Mască cu nămol terapeutic
Să procedăm ca francezii! În Franţa, reţeta secretă a tenului curat şi ferm este nămolul terapeutic. Absoarbe substanţele nocive, bacteriile, praful şi sebumul de prisos. Totodată, alimentează pielea cu substanţe minerale şi oligoelemente, care regenerează ţesutul conjunctiv şi întăresc pielea până în straturile cele mai adânci. Nămolul terapeutic este adecvat şi pentru curăţarea în profunzime, este simplu, ieftin şi reprezintă soluţia ideală pentru orice fel de problemă cutanată.
Pentru uz exterior amestecăm 3 linguri de nămol terapeutic cu 2 picături de ulei de ciulin.
Lăsăm 10 minute să se umfle masca.
Aplicăm masca pe faţă, dar lăsăm liberă zona din jurul ochilor şi a gurii.
Lăsăm să acţioneze 5-10 minute.
În final clătim faţa cu apă călduţă.
Mască cu aloe vera
Aloe vera este o plantă din deşert, asemănătoare cu agava. Efectul său antibacterian este dovedit ştiinţific. Ajută la înnoirea celulelor epiteliale. Este ca un supliment de hidratare naturală, înmoaie şi face pielea mai elastică. Aloe vera se găseşte în formă de picături concentrate sau praf uscat.
Amestecăm 3-4 picături de aloe vera cu două linguriţe de ulei de măsline şi un gălbenuş de ou.
Aplicăm masca şi lăsăm să acţioneze 15 minute.
În final clătim faţa cu apă călduţă.
Aloe vera era apreciată de însăşi Cleopatra
Amestec de uleiuri pentru tenul gras
Amestecăm 30 g ulei de floarea-soarelui cu 9 picături de ulei de lavandă şi cu câte 5 picături de ulei de bergamotă şi ulei de salvie tămâioasă.
Introducem amestecul într-o sticluţăă închisă la culoare, prevăzută cu dozator, şi procedăm ca în cazul tenului sensibil.
Amestec de uleiuri pentru tenul uscat
Amestecăm 30 g ulei de migdale cu 8 picături de ulei de portocal şi 4 picături de ulei de lămâi. Introducem uleiul într-o sticluţă închisă la culoare, prevăzută cu dozator, şi procedăm ca în cazul tenului sensibil.
Amestec de uleiuri de corp pentru tenul uscat şi sensibil
Amestecăm 30 g ulei de migdale cu 8 picături de ulei de portocal şi 5 picături de ulei de trandafir sălbatic.
Introducem uleiul într-o sticluţă închisă la culoare, prevăzută cu dozator. Aplicăm uleiul pe pielea încă umedă şi masăm uşor, până la absorbţia completă.
Important
Niciodată nu se utilizează uleiurile volatile în formă pură!
Uleiurile volatile în formă pură sunt prea intense pentru a le aplica direct pe piele, de aceea ele se amestecă cu uleiuri vegetale. Proporţia să fie de aproximativ 20 de picături din uleiul volatil şi 50 ml din uleiul vegetal
Amestec de uleiuri pentru tenul sensibil
Amestecăm 30 g ulei de migdale cu câte 8 picături de ulei din lemn de santal şi ulei de trandafiri.
Introducem uleiul într-o sticluţă transparentă, prevăzută cu dozator.
Turnăm în palmă 2-3 picături din preparatul de ulei şi amestecăm cu tot atâta apă.
Aplicăm pe faţă şi pe gât, pe pielea încă umedă, şi masăm uşor.
Uleiul pur de trandafiri este foarte eficient şi scump
ULEIURI VOLATILE
Pentru tenul uscat | Pentru tenul sensibil | Pentru tenul gras |
---|---|---|
champaca | camfor | bergamotă |
geranium | coriandru | eucalipt |
ghimbir | chimion | cuişoare |
iasomie | mentă | camfor |
cardamom | lemn de santal | lavandă |
nucşoară | trandafir alb (Rosa alba) | patchouli |
flori de portocal | ylang-ylang | |
trandafir roşu | ||
lemn de santal roşu | ||
şofran | ||
vanilie | ||
lămâie |
ULEIURI VEGETALE
Pentru tenul uscat | Pentru tenul sensibil | Pentru tenul gras |
---|---|---|
ulei de avocado | ulei de sâmburi de caise | ulei de sâmburi de caise |
caise | ulei de nuci de cocos | ulei de ciulin |
ulei de arahide | ulei de migdale | ulei de migdale |
ulei de migdale | ulei de măsline | ulei de porumb |
ulei de măsline | ulei de floarea-soarelui | ulei de rapiţă |
ulei de ricin | ulei de muştar | |
ulei de susan negru | ulei de sâmburi de struguri | |
ulei de susan | ||
ulei de nucă |
Cosmetică cu alge: splendoare marină sănătoasă
Sarea de mare, planctonul, nămolul şi algele constituie adevărate izvoare de frumuseţe. Mai ales algele sunt foarte bogate în substanţe minerale, vitamine şi aminoacizi. În Japonia se consumă ca aliment bogat în proteine, iar în industria cosmetică constituie secretul reţetelor. În magazinele cu profil asiatic algele se vând în stare proaspătă, sub formă de extract lichid sau praf.
Mască cu alge pentru celulită
Cosmetică cu alge: splendoare marină sănătoasă
Celulita este duşmanul trupului frumos. Prin utilizarea algelor putem lupta împotriva ei. Algele conţin aminoacizi întăritori, potasiu (care elimină apa) şi iod. Compuşii de zahăr depozitează umiditate în piele şi netezesc epiderma.
Amestecăm nămol de mare sau sediment de mare cu praf sau zeamă de alge (dozajul este menţionat pe ambalaj).
Aplicăm masca de alge pe pielea uscată.
Lăsăm să acţioneze 20 de minute, după care clătim din abundenţă cu apă călduţă.
Aplicăm pe zona cu probleme, fese, abdomen şi coapse, o pastă moale din praf de alge şi acoperim cu folie. Timp de reacţie: 45 de minute (se aplică de trei ori pe săptămână).
Şampon marin
Avem părul fin, cu firul subţire? Să încercăm utilizarea şampoanelor care conţin minerale marine. Hidratează părul şi îi conferă volum. Praful de alge microfin şi proteinele se lipesc pe structura exterioară a firelor de păr, ţinând distanţă între ele, şi în felul acesta părul îşi dublează volumul.
Finalizare cu ceva extraordinar
Să ne încheiem ziua de wellness cu calm şi bună dispoziţie. La final, să-i imităm pe finlandezi şi să „bem pentru saună”. Apa minerală decarbogazificată, băuturile sănătoase preparate din fructe, legume şi plante medicinale sunt lichidele ideale pentru potolirea setei. Pentru încoronarea acestei zile speciale să ne facem o surpriză cu o atracţie culinară uşor de preparat.
O băutură răcoritoare constituie „cireaşa de pe tort”
Seara: Paste siciliene
Paste late cu fâşii de curcan şi roşii tăiate cubuleţe
100 g paste verzi late, 3 roşii coapte, 1 căţel de usturoi, 4 linguri de ulei de măsline, puţin vin alb sec, o linguriţă cu sos de soia, sare, piper, o felie de carne de curcan, puţină făină, zeamă de lămâie, pătrunjel verde.
- Fierbem pastele în apă cu sare.
- Tăiem roşiile în patru, le scoatem sâmburii şi le tăiem cubuleţe. Călim în ulei de măsline cubuleţele de roşii şi căţelul de usturoi. Adăugăm vinul alb şi sosul de soia. Condimentăm cu sare şi piper.
- Tăiem în fâşii carnea de curcan, le dăm prin făină şi le scuturăm bine. Le prăjim în ulei de măsline până devin aurii. Stropim cu zeamă de lămâie, adăugăm pătrunjelul verde tocat, condimentăm cu sare şi piper.
- Aşezăm pastele în mijlocul farfuriei. Ornăm împrejur cu roşiile tăiate cubuleţe şi aşezăm fâşiile de curcan.